Twee kanten van de medaille

Twee kanten van de medaille

Het vaccineren is begonnen!
Het NOS liet uitgebreid zien hoe het eerste doosje met het Pfizer vaccin werd overgebracht naar de eerste zorgmedewerker die gevaccineerd zou worden. Ze gaat de geschiedenis in als de éérste gelukkige in Nederland die de prik mocht ontvangen. Meteen daarop volgde een propagandafilmpje waarin we worden opgeroepen om ons te laten vaccineren, om primair onszélf te beschermen en in een later stadium ook anderen.

En dat iemand die risico loopt zichzelf wil beschermen snap ik helemaal. Ik vind sowieso dat iedereen die ervoor kiest om zichzelf te laten vaccineren dat hélemaal zelf moet kunnen beslissen. Het is je eigen lichaam, tenslotte.

Zorgelijker vond ik de opmerking dat we “alleen zó onze vrijheden terug krijgen”. Ik kan het niet helpen maar bij mij roept dat toch associaties op van een Big Brother samenleving (voor degenen die niet weten waar ik het over heb: “1984” van George Orwell).
In de discussies die er momenteel gaande zijn wordt er gesproken over een vaccinatieplicht en een vaccinatiepaspoort, en wordt bekeken of bedrijven en overheidsinstelling mensen de toegang mogen ontzeggen als ze niet gevaccineerd zijn.
Ook dát roept bij mij associaties op… terwijl we net 75 jaar bevrijding hebben gevierd. Maar nu is de motivatie anders, toch?

Wel of niet vaccineren?

Ik ben zeker niet tegen vaccinaties. Ik heb in India gewoond en we werden vóór vertrek oa. gevaccineerd tegen Hepatitis, Rabiës, en DTP.
Ik zou er ook geen enkel probleem mee hebben om een sneltest te moeten doen voor ik in een vliegtuig stap, en zelfs niet als ik uit eten wil.

Maar ik heb er wel moeite mee om me te laten vaccineren met een vaccin waarvan de effecten op lange termijn niet bekend zijn, domweg omdat het vaccin net pas ontwikkeld is. En wat ingezet wordt om te voorkomen dat ik ziek wordt door een virus wat bij de meeste mensen milde tot matige klachten veroorzaakt. Ik haal ook de griepprik niet, bijvoorbeeld.

“Zeer zeldzame bijwerkingen zullen pas aan het licht komen als het vaccin aan grotere en gevarieerdere groepen mensen wordt gegeven. Fabrikanten moeten bijwerkingen na de toelating voor hun eigen vaccin in de gaten blijven houden, en op Europees niveau zullen alle vaccins samen worden bewaakt. Het scherpst wordt gelet op ‘vaccin-geassocieerde versterkte ziekte’ (VAED is de Engelse afkorting). Daarbij wordt iemand die ingeënt is en daarna het virus oploopt, in zeldzame gevallen onbedoeld juist érger ziek.” NRC, 5 januari 2021

De uitleg van twee gewaardeerde collega’s

Mijn collega-MBOGer Richard de Leth van Oersterk verwoordt het beter dan ik zou kunnen, in zijn nieuwbrief. Hij legt daarin heel helder uit waarom hij zich niet laat vaccineren (klik hier als je zijn verhaal wilt lezen). Hij haalt daarin ook een heel heldere uitleg over de werking van vaccinaties aan, geschreven door een van mijn docenten, Dorothé Lueb van Evenwijs. Vrij technisch maar zeer de moeite waard om te lezen!

Mondjesmaat komt er nu gelukkig ook wat voorlichting over gezonder leven. Zoals die meneer die overschakelt op kleinere borden. Wat er óp die borden ligt is overigens niet echt duidelijk. En minder eten is niet perse béter als je de foute dingen eet. Maar goed, dat is weer een andere discussie.
Laten we het houden op “kwaliteit is beter dan kwantiteit”.

…en nu ik

Ik laat me in ieder geval voorlopig niet vaccineren met een mRNA vaccin, en ook niet met een vector vaccin (als je niet weet wat dat is, lees dan dit artikel).
Als er “traditionele” vaccins (= op basis van virussen gekweekt op een voedingsbodem) goedgekeurd zijn zal ik die beslissing absoluut heroverwegen. Maar zover is het nog niet. Ik hoop wel dat de beslissing om me wel of niet te laten vaccineren mijn beslissing kan zijn en me niet wordt opgedrongen of opgelegd.

En tot ik “aan de beurt ben” zet ik wél in op gezonde voeding, wat ondersteunende supplementen, mijn gewicht onder controle houden, dagelijks even buiten wandelen (liefst in het bos) en voldoende slaap. En op stressbeheersing, maar dat zal niet makkelijk worden met alle onrust die momenteel om ons heen hangt. Terwijl juist stress de grootste boosdoener is als het om onze gezondheid gaat, dus daar is werk aan de winkel.

Laten we ons in ieder geval niet bang laten maken door alle campagnes en doemscenario’s. We hebben veel in eigen hand, wat ons immuunsysteem betreft!
Dus mocht jij nou óók wat voor je gezondheid willen doen maar je weet niet hoe….neem kontakt met me op. Ik help je er graag mee!

Ik wens jullie een gelukkig en vooral gezónd 2021!

“Een gezond mens heeft 1000 wensen, een ziek mens maar één.” – auteur onbekend

Scroll naar top