Kimchi maken in Zuid-Korea

Kooktherapie…what’s in a name?

Voor mij is koken therapie – ik doe niets liever.
En als ik niet kook lees ik kookboeken, speur ik internet af op zoek naar nieuwe recepten, ingrediënten of kooktrends… maar ik realiseer me dat ik waarschijnlijk een uitzondering ben. De meeste mensen moeten er niet aan denken. Gebrek aan tijd, inspiratie of basiskennis zijn veelgehoorde klachten, net zoals gezinsleden die niets lusten of niets verdragen.

Je bent wat je eet

Ik heb leren koken van mijn moeder, maar dergelijke doorgegeven kennis sterft helaas uit.
Dat is jammer, want goed eten is zo verschrikkelijk belangrijk! Het functioneren van ál onze cellen hangt af van de kwaliteit van de stoffen die we binnenkrijgen: je bent wat je eet. Logisch natuurlijk, maar makkelijk over het hoofd gezien.
Zware tekorten komen bijna niet meer voor maar kleine tekorten des te meer… en dus ontstaan er kleine probleempjes waar men maar mee leert leven ‘omdat je nou eenmaal ouder wordt’.

Die kleine probleempjes leiden echter tot grotere problemen, en wanneer niet tijdig aangepakt kunnen die uiteindelijk uitmonden in ziekte. Het aantal aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaataandoeningen en kanker neemt schrikbarend toe, net zoals voedselallergieën en -overgevoeligheden.

‘Ermee leren leven’ komt echter niet meer in mijn woordenboek voor nu ik heb gezien hoeveel je kunt doen met vitamines, mineralen en kruiden; liefst via voeding en aangepaste kooktechnieken, maar soms ook via supplementen om het lichaam even op weg te helpen.

Gewoon is specialer dan we denken

Van oudsher werden huismiddeltjes al ingezet tegen kwalen: de geraspte appel met kaneel bij diarree, de kippensoep bij griep en de grok (heet water met citroensap en honing) bij verkoudheid. Na analyse blijkt dat veel van de bestanddelen in die huismiddeltjes ook daadwerkelijk helpen omdat ze juist die stoffen bevatten die bij deze specifieke aandoening werken. Veel kruiden, specerijen maar ook ‘gewone’ voedingsmiddelen hebben een geneeskrachtige werking, mits op het juiste moment en in de juiste dosering ingezet. Ik kan me dan ook helemaal vinden in het Chinese gezegde: ‘de beste arts staat in de keuken’

Ik ben ervan overtuigd dat aanpassingen in ons dieet een direct effect hebben op onze gezondheid, zowel in positieve als negatieve zin.
Ik denk daarom dat we qua gezondheid het heft voor een groot deel in eigen handen kunnen nemen door onze keuken (weer) in te stappen, in plaats van onze toevlucht te nemen tot chemische middelen waarvan het lijkt alsof sowieso maar 12% een positief effect heeft¹. Met name bij chronische aandoeningen blijkt dat een aanpassing in levensstijl vaak tot enorm goede verbeteringen in de gezondheid leidt.

Het heft (letterlijk) in eigen handen

Ik zet koken dus in als therapie voor het aanpakken van verschillende kwalen en/of condities. Ik heb daarvoor een aantal thema-workshops ontwikkeld, waarbij ik je leer hoe je het heft (weer) in eigen handen kunt nemen. Als het nodig is zal ik je misschien adviseren om tijdelijk aanvullende supplementen te nemen, maar het doel is altijd om via je voeding je lichaam terug te brengen naar zijn natuurlijke evenwicht, zodat het zichzelf kan genezen.

¹ http://mijnkijkop.infonu.nl/wetenschap/114348medischewetenschapblijktkwakzalverij.html
URL: http://infonu.nl/114348.

Scroll naar top